Gå til sidens indhold
OK-2017

Det blev et ja til overenskomsten på arkitektområdet

Et flertal af arkitektansatte bygningskonstruktører har stemt et stort ja til de overenskomstforlig, der blev indgået i marts 2017. Men de har ikke været alene om at afgøre, om det blev et ja.

overenskomstforhandlinger.jpg
Overenskomsten for de næste tre år er stemt hjem og bliver sat i værk med det samme. Foto: Pixabay

Arkitektansatte medlemmer af Konstruktørforeningen (KF) har i den seneste tid stemt om, hvorvidt de ville acceptere det nye overenskomstforlig, som KF indgik med Dansk Industri (Danske Arkitektvirksomheder) 2. marts 2017 efter 32 timers intense forhandlinger.

Resultatet af afstemningen er, at 9 ud af 10 af de arkitektansatte KF-medlemmer, der er ansat i de berørte tegnestuer, har stemt ja til overenskomstforliget.

”Det er rigtigt positivt, at få et så klart og entydigt resultat,” siger KF’s formand Gert Johansen.

Det har dog ikke været op til KF’s arkitektansatte medlemmer alene at afgøre det endelige afstemningsresultat.

Samlede overenskomster
I alt har cirka en halv million lønmodtagere skullet stemme ja eller nej til et mæglingsforslag fremsat af forligsmanden.

Selvom de fleste organisationer, der forhandlede overenskomster, indgik aftaler med arbejdsgiverne, var der også organisationer og arbejdsgivere, der ikke kunne nå til enighed.

Derfor måtte forligsmanden fremsætte et samlet mæglingsforslag, som også inkluderede de parter, der var enige, som fx KF og Dansk Industri.

”Det har gjort, at KF’s overenskomstaftale har været afhængig af, hvad der blev stemt i de organisationer, der fx organiserer tømrere, vvs’ere og kontoransatte. Alle disse steder, har medlemmerne stemt om forliget, og det har ikke være i alle organisationer, at medlemmer har været lige positive over for det samlede mæglingsforslag,” siger Gert Johansen.

Resultatet af den samlede afstemning afspejler da også, at medlemmerne ikke alle steder, har været lige så klare på et ’ja’, som KF’s berørte medlemmer. Ud af den godt halve million lønmodtagere har 52 % af de stemmeberettigede medlemmer stemt. Af dem har 57 % stemt ja til den nye overenskomst.

”Var det blevet et nej, havde vi været i storkonflikt magen til den, vi havde i 1998,” forklarer Gert Johansen.  

Overenskomsten løber i tre år og træder i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. marts i år.

Vil du vide mere?
Hvis du har spørgsmål til den nye overenskomst eller til afstemningen, er du velkommen til at kontakte Hans Erik Truelsen fra mandag den 24. april på hanserik@kf.dk.