Gå til sidens indhold

Overenskomstkrav fra de offentligt ansatte er klar

Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer 564.000 ansatte i kommuner og regioner, er blevet enige om de generelle overenskomstkrav til OK18. Første møde med KL er 20. december 2017.

OK-fagforening.jpg

”Ved OK-18 skal der være fokus på udviklingen af attraktive arbejdspladser med fokus på medarbejderne som en værdsat ressource. Det er en nødvendighed, hvis kommuner og regioner både skal kunne fastholde og rekruttere arbejdskraft i fremtiden.”

Det siger Anders Bondo Christensen, der er formand for Forhandlingsfællesskabet, som netop er blevet enige om de generelle krav til overenskomstfornyelsen 2018 på det kommunale og regionale område.

Forhandlingsfællesskabet repræsenterer 51 fagforeninger med i alt ca. 564.000 medlemmer.

Forhandlingsfællesskabet stiller bl.a. krav om:

  1. Generelle procentuelle lønstigninger, der forbedrer reallønnen
  2. Etablering af lavt- og ligelønsprojekt
  3. Etablering af en mekanisme, som fortsat sikrer, at lønudviklingen følger den private
  4. En styrket arbejdsmiljøindsats
  5. Seniorrettigheder som bidrager til, at medarbejderne kan holde arbejdslivet ud
  6. Etablering af en fritvalgskonto, der skaber øget mulighed for at kunne træffe individuelle valg mellem løn, pension og frihed
  7. Ret til fuld tid
  8. Bedre sammenhæng mellem familie- og arbejdsliv
  9. Tryghed i arbejdslivet
  10. Styrkelse af den danske model

Den danske model skal styrkes

Om baggrunden for kravet om at styrke den danske model, siger Anders Bondo Christensen:

”OK-18 skal også medvirke til at styrke og værne om den danske model. Det skal vi, fordi modellen med kollektive aftaler, et stærkt lokalt aftalesystem og dialog mellem parterne både centralt og lokalt bidrager til at skabe et velfungerende arbejdsmarked. Ved OK-18 skal vi have genskabt respekten for aftalemodellen, som er udfordret på lærerområdet, og som udfordres, når fx Finansministeriet på forskellig vis søger at omgå overenskomster og aftaler for at finde besparelser – fx i forhold til den betalte frokostpause.”

Første møde med KL er 20. december 2017

Ifølge planen skal Forhandlingsfællesskabet mødes med KL den 20. december 2017, for at begge parter kan præsentere deres krav for hinanden.

Konstruktørforeningen skal til sit første møde med KL 5. januar 2018.

De offentligt ansatte – repræsenteret ved hhv. Forhandlingsfællesskabet og Centralorganisationernes Fællesudvalg – forventer, at de offentlige arbejdsgivere som det første indleder forhandlinger med lærerne om arbejdstid. Det har formentlig den konsekvens, at der ikke startes egentlige forhandlinger med alle, før lærernes reelle arbejdstids-forhandlinger er i gang.

Overenskomstforhandlingerne slutter 28. februar 2018

Forhandlingerne skal ifølge den aftalte tidsplan afsluttes senest 28. februar 2018.

Da der ved en overenskomstforhandling altid er risiko for konflikt, råder KF sine offentligt ansatte medlemmer til ikke at købe ferier til udlandet i perioden 1. april 2018 og nogle måneder frem, da de berørte medlemmer under en konflikt ikke må holde ferie.

Læs KF’s overblik over forløbet omkring overenskomstforhandlingerne 2018 for de offentligt ansatte