Gå til sidens indhold

Overenskomstforhandlingerne kan gå i gang nu

Danmarks lærerforening og Kommunernes Landsforening er gået i gang med at forhandle. Derfor kan Konstruktørforeningen nu også tage hul på overenskomstforhandlingerne på det offentlige område.

Foto: Nicolai Perjesi

Overenskomstforhandlingerne på det offentlige område har stået helt i stampe efter, at 51 faglige organisationer indgik en musketer-ed om, at Kommunernes Landsforening (KL) skulle indgå reelle forhandlinger med Danmarks Lærerforening om lærernes arbejdstid, før de andre fagforeninger ville forhandle. Lærerne har siden lock-outen i 2013 ikke haft en overenskomst med klare aftaler om deres arbejdstid. Om hvorfor KF også er med til at lægge pres på de offentlige arbejdsgivere, siger KF’s formand Gert Johansen:

”Alle offentlige ansatte arbejder på overenskomster, der indeholder aftaler om bl.a. løn og arbejdstidsregler. Det er en central del af den danske model, og derfor et anliggende for alle organisationer på det offentlige område. KF har både overenskomster på det kommunale, regionale og statslige område, så derfor bakker vi også op om at stå sammen.”

Efter et møde søndag den 20. januar har KL vist sig villig til at forhandle med lærerne. Dermed er musketer-eden ophævet, og de faglige organisationer kan nu gå i gang med forhandlingerne.

KF’s forhandlinger

Selvom forhandlingerne kan begynde, ligger der stadig mange svære emner forude, som parterne skal blive enige om, før en egentlig overenskomst er i hus på det offentlige område, fortæller KF’s forhandler Steen Engelund. Han forklarer:

”Arbejdsgiverne i det offentlige har jo meldt ud, at de mener, at de offentlige ansatte har haft en større lønudvikling end de privatansatte. Sådan kan det se ud, hvis man sammenligner lønudviklingen i de to sektorer over en kort periode, men sammenligner man lønudviklingen over en længere periode, så følger det offentlige lønudviklingen i det private. Det har de offentlige arbejdsgivere jo selv været med til at aftale i overenskomsterne, fordi de ønskede at sikre, at de kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft.”

I Konstruktørforeningen (KF) venter Steen Engelund på at blive inviteret til forhandlinger af de offentlige arbejdsgivere inden længe. Forhandlingerne skal nemlig være påbegyndt den 1. februar 2018 og afsluttet i starten af marts.

”Vi håber og tror på, at der meget hurtigt kommer gang i positive forhandlinger på alle områder, så aftalerne kan være på plads inden for den næste halvanden måned.”

KF’s krav til forhandlingerne

KF stiller bl.a. krav om:

  • Generelle procentuelle lønstigninger, der forbedrer reallønnen (herunder tillæg til ansatte i Arbejdstilsynet)
  • Etablering af lavt- og ligelønsprojekt
  • Etablering af en mekanisme, som fortsat sikrer, at lønudviklingen følger den private
  • Pensionsstigninger
  • En styrket arbejdsmiljøindsats
  • Seniorrettigheder som bidrager til, at medarbejderne kan holde arbejdslivet ud
  • Etablering af en fritvalgskonto, der skaber øget mulighed for at kunne træffe individuelle valg mellem løn, pension og frihed
  • Bedre sammenhæng mellem familie- og arbejdsliv
  • Tryghed i arbejdslivet
  • Styrkelse af den danske model
  • Forbedring af kompetenceudvikling