Gå til sidens indhold
Corona

Virksomheder kan nu kræve coronapas af ansatte

En ny lov gør det nu muligt for din arbejdsgiver at kræve, at du som ansat fremviser coronapas. Loven, som blev vedtaget med bred politisk opbakning, skal skabe tryghed på arbejdspladsen, skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse fra den 25. november 2021.

Foto: Markus Winkler

Ifølge en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet blev en ny lov vedtaget i Folketinget torsdag den 25. november 2021 med stort politisk flertal.

Loven, der allerede er trådt i kraft fredag den 26. november 2021, gør det nu tilladt for virksomheder at kræve, at ansatte fremviser coronapas, så længe corona kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Ifølge pressemeddelelsen vil den nye ordning blive brugt på mange statslige arbejdspladser allerede fra den 26. november 2021.

Men beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye opfordrer andre arbejdspladser til at følge trop. Han siger:

”Jeg vil gerne opfordre andre arbejdsgivere til at overveje, om reglerne også skal indføres hos dem.”

Beskæftigelsesministeriet oplyser, at målet med loven er, at ”skabe større tryghed på arbejdspladserne og sørge for at give virksomhederne mulighed for at mindske risiko for spredning af coronasmitte blandt de ansatte og tab af omsætning.”

Arbejdsgiver kan kræve, du lader dig teste

Udover at din arbejdsgiver kan kræve at se dit coronapas, kan din arbejdsgiver nu igen også kræve, at du som ansat bliver testet for Covid-19 og oplyser om testens resultat.

”Virksomhederne skal dog sagligt kunne begrunde, at en test er nødvendig for at begrænse smittespredning med corona,” står der i pressemeddelelsen.

Om hvornår din arbejdsgiver har en sådan saglig begrundelse, siger chefjurist i Konstruktørforeningen Hans Erik Truelsen:

”Virksomheden skal som udgangspunkt have en saglig begrundelse for at kunne kræve, at du bliver testet. En saglig begrundelse kan fx være et hensyn til at mindske smitte på arbejdspladsen, hvis kolleger fx er testet positive, så driften kan fortsætte med færrest økonomiske udfordringer. Men da loven samtidig giver din arbejdsgiver mulighed for at kræve, at du kan fremvise et coronapas uden anden grund, end at corona er en samfundskritisk sygdom, udhules kravet om en saglig begrundelse, hvis en test er nødvendig for at kunne fremvise et gyldigt coronapas.”

Han tilføjer endvidere:

”Du skal være opmærksom på, at hvis din arbejdsgiver kræver, du lader dig teste, så skal det begrundes skriftligt, og du skal enten kunne tage testen i din sædvanlige arbejdstid eller kompenseres økonomisk for den tid, du bruger på testen.”

Kontakt KF i tilfælde af uenigheder

Opstår der uenigheder mellem dig og din arbejdsgiver, opfordrer Hans Erik Truelsen til, at du kontakter Konstruktørforeningens sekretariat:

”Det kan få følger for din ansættelse at nægte at følge din arbejdsgivers krav, og det kan være svært selv at vurdere, hvad der er op og ned i loven,” siger han.

Få svar på spørgsmål om corona

KF har oprettet en side, hvor vi svarer på mange spørgsmål om corona. Herunder også flere om test og vaccination. 

Sådan forholder du dig til coronavirus

Kontakt KF

Kontakt KF, hvis du har brug for hjælp til at håndtere udfordringer vedrørende corona.  

Kontakt KF
Læs også

Din chef må kræve coronapas fra i dag – men vil det give konflikt på arbejdspladsen?

DR.dk har skrevet en artikel om, hvad det kan komme til at betyde for arbejdsmiljøet, når cheferne begynder at kræve coronapas af deres medarbejdere?

Læs artiklen på DR.dk