Gå til sidens indhold

KF-næstformand: Byggeriet skal tænke i flere baner

Et nyt livscyklus-mærke, som beskriver en bygnings samlede miljøpåvirkning, og friere udbredelse af den nye viden, som byggeforskningen kaster af sig, er nogle af vejene frem i byggeriets grønne omstilling. Det siger næstformand i Konstruktørforeningen Kirsten Nielsen i et stort annoncetillæg ’Grøn omstilling’.

Kirsten Nielsen (bredformat) Foto Nicolai Perjesi 2
”Vi har brug for et mærke, som ser på hele byggeprocessen fra vugge til vugge, lige fra råstofudvindingen til materialerne og til nedrivning og bortskaffelse,” siger næstformand i Konstruktørforeningen Kirsten Nielsen. Foto: Nicolai Perjesi

”Bolig- og bygningsejere skal have flere incitamenter til at foretage de energirenoveringer, som klimakrisen og den danske byggemasses tilstand berettiger til, og den nye viden om grønne løsninger, som byggeforskningen løbende kaster af sig, bør være gratis og tilgængelig for alle fagfolk.”

Det siger næstformand i Konstruktørforeningen (KF) Kirsten Nielsen i et stort annoncetillæg ’Grøn omstilling’, som Berlingske bragte i december 2019.

For at øge bolig- og bygningsejernes motivation for at tænke miljøhensyn ind i nybyggeri eller renoveringsprojekter i højere grad end i dag ønsker KF, at Danmark får et nyt livscyklusmærke, der afspejler en bygnings samlede, miljøbelastning i hele dens levetid.

”Vi har brug for et mærke, som ser på hele byggeprocessen fra vugge til vugge, lige fra råstofudvindingen til materialerne og til nedrivning og bortskaffelse,” siger Kirsten Nielsen i tillægget og siger uddybende:

”Mærket bør også tilskynde til at genbruge byggematerialer, da genanvendte materialer ikke vægter lige så højt i det samlede klimaregnestykke som nye materialer, der sætter et større CO2-aftryk ved fremstilling og transport.”

Livscyklusmærke skal fremme energieffektivisering

Hun påpeger endvidere, at det er vigtigt, at mærket får flere klasser, og at der følger fordele for bolig- og bygningsejerne med, jo bedre et livscyklusmærke en bygning har.

Ifølge næstformanden er introduktionen af livscyklusmærket en af vejene til mere energieffektivisering i danske bygninger:

”Det er stadig for få bygninger, der bliver energirenoveret, og når det sker, mangler der fokus på de energiforbedringer, der batter mest.”

I artiklen kritiserer Kirsten Nielsen også, at meget ny viden om byggeri ikke er let tilgængelig for alle fagpersoner i branchen, da meget af den ligger gemt bag abonnementer og betalingsløsninger. Det sænker tempoet i byggeriets grønne omstilling, mener hun.

Læs hele Kirsten Nielsens indlæg ’Byggeriet skal tænke i flere baner’.

Grøn omstilling

Læs Berlingskes annoncetillæg ’Grøn omstilling’, som ud over interview med KF’s næstformand bl.a. også bringer artikler om, hvordan transporterhvervet vil indfri klimaambitionerne, tværfagligt samarbejde som forudsætning for omstillingen, og hvordan Dansk Byggeri ser på omstillingen.

Grøn omstilling