Gå til sidens indhold

Julefrokostens skade er også en arbejdsskade

Julefrokosten står for døren, som et sjovt og socialt afbræk i hverdagens trummerum. Heldigvis foregår festen ofte uden uheld. Skulle du opleve et uheld, kan der være tale om en arbejdsskade, som skal anmeldes.

Foto: Eugene Zhyvchik

Det sker hvert år. Nogen får for meget at drikke og andre får taget lidt for høje sko på. Langt de fleste gange foregår festlighederne uden uheld, men af og til sker det, at nogen kommer til skade under julefrokosten på arbejdet.

Sker det, er skaden ofte omfattet af arbejdsskadeloven, og skal anmeldes til Arbejdsskadestyrelsen. Det skriver Arbejdsskadestyrelsen på sin hjemmeside.

Festen skal være officiel

En betingelse for, at skaden kan godtages som en arbejdsskade, er, at arbejdsgiveren officielt står bag julefrokosten og er klar over, hvad rammerne for firmajulefrokosten er. Måden du kommer til skade på, kan også have betydning for, om din skade bliver godkendt som en arbejdsskade. Hvis du fx kommer skade, når du danser, betragtes det som er et naturligt led i firmajulefrokosten.

Til gengæld er det ikke en betingelse, at arbejdsgiveren eller chefen selv deltager i festlighederne eller er til stede, når ulykken sker. Hvor fuld, du har været, betyder også mindre – ligesom det heller ikke har betydning, om festen holdes på arbejdspladsen eller ude i byen.

Arbejdsgiverens arbejdsskadeforsikring dækker frem til den officielle afslutning på festen. Det betyder også, at hvis man sammen med kollegerne beslutter sig for at fortsætte festen enten ude i byen eller på arbejdspladsen, så er man ikke længere dækket ind af arbejdsskadeloven. I det tilfælde er det ens egen ulykkesforsikring, der skal dække en eventuel skade.

Læs også

Julelukning på arbejdspladsen

Hvis du er i tvivl, om hvilke regler der gælder for julelukning på din arbejdsplads, kan du læse, hvad reglerne er, her:

Julelukning på arbejdspladsen
Læs også

Undgå de klassiske fadæser til julefrokosten

Dansk Magisterforening har udgivet en guide til julefrokosten, som sikrer dig, at du kan møde på arbejde mandag morgen efter julefrokosten med ro i sindet. Læs fx hvorfor det er en dårlig idé at optage en video af dine berusede kolleger, og hvordan du bør agere, hvis du er chef eller leder.

Hent DM's guide til julefrokosten