Gå til sidens indhold
Uddannelsesreform

Organisationer til minister: Undtag uddannelsen til bygningskonstruktør fra forkortelse

Bygningskonstruktøruddannelsen bør ikke afkortes. Så klart lyder det fra en række erhvervsorganisationer til uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund. Organisationerne advarer mod, at en afkortning kan forværre manglen på kvalificeret arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen. Formand for Konstruktørforeningen er enig.

Kraner Canva
Regeringen bør ikke afkorte bygningskonstruktøruddannelsen, lyder det fra seks erhvervsorganisationer.

 Af Camilla Beer Arnsberg, kommunikationsansvarlig i KF

"Bygningskonstruktøruddannelsen skal udvikles - ikke afvikles."

Så klar er beskeden fra en række erhvervsorganisationer i en fælles henvendelse til uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), skriver mediet BygTek.

Det er Dansk Håndværk, Danske Anlægsgartnere, Danske Malermestre, Arbejdsgiverforeningen KA, SMVdanmark og Dansk Industri, der står bag henvendelsen til ministeren, som kommer på baggrund af regeringens kommende reform af professionsbacheloruddannelserne.

En reform, der, forlyder det, vil medføre en afkortelse på seks måneder af en del af uddannelserne. 

En sådan afkortelse bør dog ikke gælde bygningskonstruktøruddannelsen, argumenterer organisationerne, som i stedet mener, at bygningskonstruktøruddannelsen bør undtages, ligesom blandt andre diplomingeniører og maskinmestre er blevet det. 

Den holdning vækker genklang hos formand for Konstruktørforeningen, Kirsten Nielsen:

”Konstruktørforeningen er helt enige. Bygningskonstruktøruddannelsen er ligesom ingeniør- og maskinmesteruddannelsen en STEM-uddannelse. Det er en gren af vores uddannelsesverden, hvor vi i forvejen oplever større efterspørgsel, end udbuddet kan opfylde. Man kan derfor med rette frygte, at en afkortning vil forværre den problematik.”

STEM står for Science, Technology, Engineering og Mathematics.

Ifølge rapporten ”Fremtidens grønne arbejdsmarked  - hvordan sikrer vi et tilstrækkeligt optag af unge på STEM-uddannelser”, som er udarbejdet af Tænketanken Mandag Morgen og den grønne tænketank Concito, er STEM-uddannelser essentielle for blandt andet den grønne omstilling,

Samtidig viser prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at der frem mod 2030 vil mangle 33.000 faglærte inden for STEM-fag.

Læs også

Frederik ville ikke have en uddannelse – men så startede han på bygningskonstruktørstudiet

Bygningskonstruktører er efterspurgte, centrale aktører

De seks erhvervsorganisationer slår blandt andet på, at bygningskonstruktøruddannelsen er velfungerende, og at bygningskonstruktørernes kompetencer er efterspurgte.

En efterspørgsel, der kun forventes at stige i kraft af den stigende kompleksitet i byggeriet, foranlediget af grøn omstilling, teknologi og digitalisering og dokumentationskrav. 

Konsekvensen af en afkortning af bygningskonstruktøruddannelsen kan således være, advarer organisationerne, at manglen på kvalificeret arbejdskraft indenfor planlægning, projektering og koordinering af bygge- og anlægsopgaver. 

Kirsten Nielsen er enig og hilser de seks organisationers henvendelse til ministeren velkommen: 

”Bygningskonstruktører sidder i nøglepositioner i hele byggeriets værdikæde. Hvis vi skal lykkes med de ambitioner, vi har for byggeriet – og det skal vi – må vi sørge for, at alle led er så stærke som muligt. Det betyder ikke, at bygningskonstruktøruddannelsen ikke løbende skal opdateres, for det skal den for at følge med den stigende kompleksitet. Men afkortning er ikke løsningen, og jeg takker de seks organisationer for at være med til at understrege det,” siger Kirsten Nielsen. 

Værd at vide om

Uddannelsesreformen

  • Regeringen har varslet en reform af professionsbacheloruddannelserne, herunder bygningskonstruktøruddannelsen
  • Det forlyder, at regeringen vil afkorte størstedelen af professionsbacheloruddannelserne med seks måneder
  • Konstruktørforeningen er imod en afkortning af bygningskonstruktøruddannelsen og står sammen med en række andre fagforbund bag kampagnen "Nej tak til turbouddannelse"
  • Regeringens reformudspil ventes efter sommerferien 2024