Gå til sidens indhold
OK23 | Opdateret 09.01.24

Parterne er enige om landsoverenskomst for 2023-2025

Overenskomstforhandlingerne for den almennyttige boligsektor har nået et resultat. Berørte medlemmer indkaldes til Teams-møder.

Foto: Nicolai Perjesi
Foto: Nicolai Perjesi

Overenskomstforhandlingerne vedrørende Landsoverenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver for medlemmer af BL – Danmarks Almene Boliger og FAOD, Djøf, DM, IDA, JA og Kommunikation og Sprog er nu forhandlet færdig, og der foreligger et resultat af overenskomstforhandlingerne 2023.

Næste skridt er, at bestyrelsen skal beslutte, om der skal ske urafstemning blandt berørte medlemmer. Følg med på hjemmesiden, hvor datoerne for en eventuel urafstemning vil foreligge, ligesom KF vil sende de konkrete datoer ud til alle medlemmer, der er omfattet af overenskomsten.

Onlinemøder for berørte medlemmer – tjek din mail

I uge to vil Forhandlingsdelegationen gennemgå resultatet for samtlige medlemmer i hele landet på to Teams-møder. Det ene møde er for medlemmer i Jylland, Fyn og Sjælland, og det andet er for medlemmer i hovedstaden. Man kan dog bytte, hvis den anden dato passer bedre.

Alle berørte medlemmer har den 8. januar 2024 modtaget en mail fra KF med links til møderne. Har du ikke modtaget en mail, bør du tjekke, om din korrekte mailadresse er registreret i Mit KF. Du kan også kontakte din tillidsrepræsentant, ligesom du kan kontakte chefkonsulent Lili Linnet Olsen i KF, lili@kf.dk.

Opdater dine oplysninger i Mit KF

Vil du være sikker på at få besked om det, der er vigtigt for dit arbejdsliv? Sørg for, at din mailadresse og arbejdsplads er opdateret i Mit KF.

Læs mere

Se resultaterne af overenskomstforhandlingerne

  • 1. Varighed
    • Der er aftalt en 2-årig overenskomst, som løber til den 31. marts 2025.
  • 2. Aftale om lønforhold
    • Det er aftalt, at pr. 1. april 2023 reguleres grundlønnen med 3,2 pct.
    • Det er endvidere aftalt, at pr. 1. april 2024 reguleres grundlønnen med 3,0 pct.
    • Grundlønnen for studerende reguleres tillige med 3,2 pct point pr. 1. april 2023 og 3,0 pct. point pr. 1. april 2024.
  • 3. Vedrørende dækningsområdet
    1. Akademiske medarbejdere, der skal varetage akademiske arbejdsopgaver, skal fortsat ansættes i overensstemmelse med overenskomsten, jf. Bilag 1 til overenskomsten.
    2. Funktionærer, der indtager ledende stillinger, eller hvis dispositionsret i udstrakt grad forpligter virksomheden, eller hvis hverv, fordi det har en særlig fortrolig karakter, gør dem til arbejdsgiverens tillidspersoner, falder udenfor overenskomstens område. Det vil sige, at denne gruppe ansatte ansættes på individuel kontrakt.
      1. Det vil bero på en samlet, konkret vurdering på baggrund af de samlede opgaver som medarbejderen har, hvorvidt en akademiker er leder eller omfattet af overenskomsten.
    3. Akademikere, der alene har fagligt ansvar samt projektledere uden personaleansvar, kan efter en konkret vurdering falde udenfor overenskomstens dækningsområde.
    4. Det er endvidere aftalt, at parterne er enige om, at medarbejdere, der falder udenfor overenskomstens dækningsområde, ikke kan varsles forringede løn- og ansættelsesvilkår som følge af, at de ikke længere er omfattet af overenskomsten.
      1. Det betyder, at de nuværende ansatte, der ikke længere er omfattet af overenskomsten pr. den 1. april 2025, ikke kan få forringet deres ansættelsesforhold.
      2. Bestemmelsen har kun betydning for chefer/ledere, der ansættes efter den 1. april 2025 i forhold til de individuelle ansættelsesforhold.
      3. Det er antagelsen, at den gruppe, der hermed falder udenfor overenskomsten, i vid udstrækning mere eller mindre er identisk med den gruppe, der i dag er undtaget fra overenskomstens bestemmelse om løn, arbejdstid og pension.
  • 4. Aftale om barsel
    • Med virkning for børn født eller modtaget 1. juli 2024 eller senere ydes fuld løn på følgende område:
    • A. Moderen
      4 ugers orlov før forventet fødsel
      10 ugers orlov efter faktisk fødsel
      B. Den anden forælder
      2 ugers orlov i forbindelse med fødslen (før: fædreorlov)
      Orlov efter den 10. uge (før: forældreorlov)
      40 ugers orlov.
      Af disse 40 uger har moderen ret til at holde 9 uger, og den anden forælder har ret til at holde 11 uger. De resterende 20 ugers orlov ydes enten til den ene eller anden forælder eller deles mellem dem.
      Bestemmelsen træder i kraft den 1. juli 2024, så den største gruppe af de nye forældre har mulighed for at indrette sig på de nye regler.
  • 5. Forskudt tid m.v. for studenter
    1. Det er aftalt, at arbejde, der efter lokal forhandling, er tilrettelagt i tiden mellem 22:00 – 06:00 honoreres med den aftalte timeløn med tillæg af 50%. Hermed er tidspunktet for, hvordan der ydes forskudt tidstillæg rykket til et senere tidspunkt.
  • 6. Aftale om adgang til at fravige ferielovens § 7 om ferie på forskud samt princippet i ferielovens § 15 om varsling af ferie, der ikke er optjent på afholdelsestidspunktet
    1. Det er aftalt, at som en fravigelse af ferielovens § 7 om ferie på forskud samt principperne i ferielovens § 15 kan der med tillidsrepræsentanten indgås lokalaftale om ferie på forskud samt varsling af ferie, der ikke er optjent på afholdelsestidspunktet.
    2. Lokalaftalen skal være skriftlig.
    3. Det kan aftales, at medarbejderne tildeles op til 5 ugers ferie ved ferieårets start den 1. september. Medarbejdere, der tiltræder i løbet af ferieåret, tildeles et antal feriedage forholdsmæssigt.
    4. Virksomheden kan varsle ferie til afholdelse på et tidspunkt, hvor ferie, hvor ferien endnu ikke er optjent (varsle ”ferie på forskud”). Virksomheden kan ikke varsle mere ferie, end medarbejderen kan nå at optjene inden ferieårets udløb.
    5. Fratræder en medarbejder i løbet af ferieåret, og har medarbejderen på fratrædelsestidspunktet brugt mere ferie end optjent, kan virksomheden modregne i medarbejderens krav på løn og feriepenge.
    6. Hvor fratrædelsen skyldes virksomhedens opsigelse, kan virksomheden ikke modregne for mere ferie, end medarbejderen kan nå at optjene inden dennes fratræden, medmindre opsigelsen skyldes medarbejderens væsentlige misligholdelse.
    7. Hvor medarbejderen ophæver eller opsiger sit ansættelsesforhold på grund af virksomhedens væsentlige misligholdelse, kan der ikke ske modregning.
    8. Virksomheden skal opgøre og efterbetale feriegodtgørelse til medarbejderen, hvis medarbejderen har fået udbetalt mindre feriegodtgørelse, end medarbejderen ville have fået, hvis medarbejderen ikke havde holdt ”ferie på forskud”.
    9. For medarbejdere, der har ferie med løn, laves der feriedifferenceberegning, jf. ferielovens § 17, stk. 2, såfremt en ændring af arbejdstiden medfører, at den enkelte medarbejder har fået for lidt i løn under sin ferie på forskud.
  • 7. Aftale om valgfrie lønelementer
    1. 1. juli 2023 forhøjes indbetalingen af den ferieberettiget løn med 2,0 pct. point, således at der pr. denne dato indbetales i alt 7 pct. af den ferieberettigede løn til medarbejderens konto.
    2. 1. april 2024 forhøjes indbetalingen af den ferieberettiget løn med 2,0 pct. point, således at der pr. denne dato indbetales i alt 9,0 pct. af den ferieberettigede løn til medarbejderes konto.
  • 8. Den samlede økonomiske ramme

    Den samlede økonomiske ramme udgør et sted mellem godt 8 pct. og godt 9 pct. afhængig af den enkeltes fordeling af løn og tillæg.

    Den individuelle lønmulighed er bevaret i den nye overenskomst, så det opfordres at benytte sig af denne mulighed, når den nye overenskomst er implementeret.