Gå til sidens indhold

Gaven ved kritik er udvikling, bedre arbejdsmiljø og gode resultater

En af årsagerne til, at det er svært at give og især modtage kritik, er, at vi er oppe imod en biologisk kodning, der handler om angst for at blive udstødt af flokken. Det siger rådgiver og coach Maj Bjerre, der vil lære KF’s medlemmer at håndtere kritik på en sund måde på en workshop i efteråret 2019.

Gaven i kritik_2 pers_Pixabay-Rawpixel (action-3435773).jpg
Workshoppen ’Gaven i kritik’ giver KF-deltagerne viden og værktøjer til selv at arbejde med at ændre uhensigtsmæssige vaner og forsvar omkring kritik. Foto: Pixabay/Rawpixel

”For en bygningskonstruktør er det vigtigt at kunne give og modtage kritik, da konstruktøren ofte er bindeled mellem mange typer af mennesker og faggrupper. Derfor skal man kunne høre, hvad der bliver sagt, og ikke hvad man tror, der bliver sagt.”

Det siger strategisk rådgiver og coach Maj Bjerre, der afholder workshoppen ’Gaven i kritik – Lær at give feedback’ for medlemmer af Konstruktørforeningen (KF) i efteråret 2019.

Hun fortsætter:

”Man skal også kunne give en tilbagemelding, som bliver hørt. Det giver bedre relationer på arbejdspladsen, færre konflikter og et bedre arbejdsresultat.”

Kritik trigger nedarvet biologi

Ifølge Maj Bjerre er kritik et følsomt område – især for modtageren – fordi den bl.a. går ind og ’trigger’ noget biologi.

”Biologisk set er mennesket et flokdyr, hvorfor det er vigtigt for os at føle, at vi er en del af flokken og kan bidrage med noget, der både giver mening og værdi. Når man får kritik, udfordrer det ens tilhørsforhold til flokken, fordi det kan få én til at føle, at man ikke bidrager godt nok – hvilket betyder, at man kan blive smidt ud af flokken og dermed risikere at dø – som vores biologiske kodning fortæller os,” siger Maj Bjerre og tilføjer:

”Som både afsender og modtager af kritik skal man derfor være bevidst om dette biologiske aspekt.”

Viden og værktøjer i workshop

Maj Bjerre udgav i 2018 bogen ’Gaven i kritik’, som danner grundlag for den tre timer lange workshop, der er gratis for KF’s medlemmer og afholdes i henholdsvis København 23. oktober, Århus 6. november og Odense 14. november 2019.

Om workshoppen siger Maj Bjerre:

”Workshoppen giver deltagerne viden og værktøjer til selv at arbejde med at ændre uhensigtsmæssige vaner og forsvar omkring kritik. For det tager tid at ændre sit mindset, men workshoppen kan tilbyde et sikkert miljø for erkendelse og afprøvning af mod og muligheder – hvilket bl.a. vil ske gennem øvelser, som fx går ud på at lære at lytte på en anden måde.”

Læs mere om udfordringerne ved at håndtere kritik i en artikel i Konstruktøren nr. 3 2019.

WORKSHOP

Gaven i kritik

På workshoppen ’Gaven i kritik – Lær at give feedback’ vil du få konkrete redskaber til, hvordan du ’omprogrammerer’ dig selv til at håndtere kritik uden at tage den personligt.

Den tre timer lange workshop, der er gratis for KF’s medlemmer, afholdes kl. 17.00-20.00 i 2019:

5 tips

Sådan bliver du bedre til at modtage kritik

  1. Forbered dig på at få kritik: Sørg for at være nærværende og have tid. Lyt til, hvad der bliver sagt og ikke, hvad du tror, der bliver sagt.
  2. Du er ikke dine handlinger: Du er ikke dum, fordi du gør noget dumt. En stor del af problemet ved at modtage kritik er, at vi tager det personligt, når nogen kritiserer noget, vi har gjort.
  3. Lyt, evaluer – måske har de ret: Du gør altid det bedste, du kan med den viden, du har på et givent tidspunkt. Hvis du bliver klogere er det okay, men bebrejd ikke dig selv. Kom ind i en cyklus, hvor du lytter til kritik, evaluerer og hele tiden forbedrer dig.
  4. Vær løsningsorienteret: Fokusér på løsningen frem for problemet. Bed kritikeren give konkrete eksempler på, hvad der ikke fungerer, og hvad der ville fungere bedre for dem. Så har du noget konkret at arbejde videre med.
  5. Sig tak: Værdsæt, at folk giver dig kritik fremfor at sige det til andre.

Kilde: ’Gaven i kritik' af Maj Bjerre