Bygningskonstruktør: Byggebranchen må rykke sig for at holde på de unge
Det er hårdt at starte sit arbejdsliv i byggebranchen, og derfor skifter mange job. Byggeriet skal blive bedre til at tage imod de unge. Sådan lyder det fra bygningskonstruktør MAK Ninna Singh Rence, som er medlem af foreningen Byggeriets Samfundsansvars Unge Advisory Board.
Af Ninna Singh Rence, bygningskonstruktør MAK, ansat i Christensen & Co Arkitekter og medlem af foreningen Byggeriets Samfundsansvars Unge Advisory Board.
Jeg skulle være arkitekt. Det var drømmen siden 6. klasse. Min far kom til Danmark fra Indien, fordi han ville være arkitekt, og min 16 år ældre storebror er arkitekt.
Derfor gik alt efter planen, indtil jeg sad til optagelsesprøven på Arkitektskolen på Holmen og fik stukket en opgave i hånden, som var alt for flyvsk og kunstnerisk for mig.
Da jeg gjorde op med mig selv, at jeg havde brug for noget mere konkret og praktisk, ændrede drømmen sig, og i sommeren 2020 blev jeg færdiguddannet bygningskonstruktør.
Det er en hård branche at komme ind i som ungt menneske. Og som kvinde.
Det fandt jeg ud af, allerede inden jeg var færdiguddannet, og det blev starten på mit engagement for en mere rummelig byggebranche.
Da jeg var praktikant på en tegnestue, oplevede jeg en episode til en julefrokost, hvor en af mine kollegaer talte meget upassende til mig. Det satte sig i mig, men jeg gik alligevel med det i et helt år, før jeg som færdiguddannet fik sagt det til min leder.
Min leder opfordrede mig til at deltage i Byggeriets Samfundsansvars workshopforløb, som handlede om at være kvinde i byggebranchen. Forløbet blev afsluttet den 8. marts 2022, da Byggeriets Samfundsansvar var medarrangør på konferencen “Magt med ansvar”. Der gik jeg på scenen med fire andre modige kvinder og fortalte min historie.
Det blev min vej ind i Byggeriets Samfundsansvars Unge Advisory Board. Boardet består af unge mennesker fra forskellige steder i byggeriets værdikæde. Vi fungerer som sparringspartner på foreningens initiativer og har været med til at udvikle workshopforløbet Sambyggerne.
Fokus på den gode onboarding
Sambyggerne sætter fokus på de unges oplevelser som nyuddannede i branchen, og ud fra forløbet bliver der udviklet en guide til den gode onboarding. Hvorfor er det så vigtigt at tale om den gode onboarding?
Vi er blevet tudet ørerne fulde af bæredygtighed og trivsel og vigtigheden af at gøre noget, men når vi så tropper op og vil gøre en forskel, bliver al optimismen suget ud af os, fordi idealer og nytænkning må vige for “vi gør som vi plejer”-princippet. Vi kommer ud på arbejdsmarkedet med friske øjne og nogle kompetencer, som vi er så klar til at gøre brug af. Vi er ivrige efter at lære og udvikle os.
Det er her den gode onboarding kommer ind i billedet.
Hvis vi kender virksomhedens værdier. Hvis der er en buddy, der tager os med til frokost. Hvis der er en, der bruger tid på at forklare, hvor og hvordan vi kan gøre brug af vores kompetencer. Hvis vi ved, hvem vi kan gå til, når vi har brug for faglig sparring. Så ved vi, hvordan vi kan sætte os selv i spil.
Gode intentioner kan ikke stå alene
De gode intentioner er der sikkert, men virkeligheden er, at mange af os bliver mødt af et arbejdsmarked med et meget højt arbejdspres. Ofte bliver den gode onboarding ikke prioriteret. Der er kort til deadline, så det er bare med at komme i gang, og så må man få introduktionen senere. Sådan går der hurtigt et par uger, indtil ens kollegaer har glemt, at der sidder et nyt, ungt menneske bag ét af skrivebordene.
Det er på det tidspunkt, vi begynder at tænke over vores karrierevalg. Er bygge- og anlægsbranchen overhovedet noget for mig?
Hvis vi gerne vil ændre på det, skal vi sikre, at unge og nyuddannede føler sig trygge, set og mødt. Glade medarbejdere skifter sjældnere job. Det gælder også de unge.
Når man er i en branche, der skriger på arbejdskraft, virker det for mig mærkeligt, at man ikke har mere fokus på, hvordan man fastholder de unge og udnytter de kompetencer de kommer med.
Alle skal tage godt imod de unge
I Sambyggerne prøver vi at ruste de unge til det spændende, men hårde arbejdsmarked i byggeriet. Men det kan ikke stå alene. Byggebranchen og alle i den må løfte deres del for at tage godt imod de nye generationer, hvis man vil gøre sig håb om, at de skal tage godt imod byggeriet som arbejdssted.
Jeg elsker at være en del af byggebranchen og at skulle løse specifikke opgaver, der passer til specifikke mennesker, så de kan lykkes bedst muligt. Det er en spændende branche, og jeg er glad for, at jeg har valgt den.
Men min oplevelse som praktikant er bare ét hjørne af en større problematik. Byggebranchen er nødt til at rykke sig for at blive et bedre sted, hvor unge og nyuddannede kan og vil starte deres arbejdsliv – og hvor de vil blive.
Artiklen er bragt som en Meningsstafet i medlemsbladet Konstruktøren nr. 2, maj 2024 (s. 22).
Sambyggerne
Det er Byggeriets Samfundsansvar, der står bag Sambyggerne, som blandt andet sætter fokus på onboarding i bygge- og anlægsbranchen.
Læs mereFagbladet Konstruktøren
Konstruktøren er et journalistisk redigeret medlemsblad, der bringer relevante og aktuelle artikler om bl.a. byggeri, byggebranche og bygningskonstruktør-professionen.
Læs den seneste udgave eller tidligere udgaver af medlemsbladet: