Gå til sidens indhold
OK18

Sådan bakker du op om overenskomstforhandlingerne

Uanset om du er offentligt ansat eller privatansat, er der rige muligheder for at bakke op om forhandlingerne. Her får du ti tips til, hvordan du kan bakke op. Det er vores alle sammes fremtid der står på spil.

Hjerter en løsning for alle.jpg

Forhandlerne for de offentlige ansatte har forhandlet i månedsvis med de offentlige arbejdsgivere om en overenskomst, som sikrer ordentlige vilkår for de ansatte og for de borgere og virksomheder, som er afhængige af en velfungerende offentlig sektor. KF’s formand Gert Johansen opfordrer derfor alle til at støtte forhandlerne, uanset om man arbejder i det offentlige eller i det private. Han siger:

”En fair aftale gavner alle – både borgerne og de offentlige ansatte. Derfor er det vigtigt, at vi alle bakker op om forhandlingerne, så politikerne kan se, at vi mener det alvorligt. De offentlige arbejdsgivere gør lige nu alt, hvad de kan for at begrænse den indflydelse vi har på vores egne arbejdsforhold! Så hvis vi vil have anstændige løn- og arbejdsforhold i fremtiden, er det altafgørende, at både de offentligt ansatte og alle andre støtter op om forhandlingerne. Derfor skal du have tak, hvis du bakker op eller allerede har vist din opbakning,” siger KF’s formand Gert Johansen.”

Ti tips til hvad du kan gøre

  1. Deltag i de demonstrationer og aktiviteter, der er i nærheden af, hvor du bor. På hjemmesiden ’En løsning for alle’ kan du se, hvilke aktiviteter, der er i nærheden af dig. Er du på facebook kan du også søge på ’Skulder ved skulder’ og ’En løsning for alle’.
  2. Følg sider på sociale medier som fx ’En løsning for alle’ og følg med i dagspressen og på KF.dk.
  3. Skriv under på, at du bakker op om de offentlige ansatte på websitet 'En løsning for alle' og få andre til at bakke op.
  4. Del kolleger og venners opslag på de sociale medier og engager dig i debatten. Se boksen længere nede for at få en guide til, hvad du må og ikke må.
  5. Skriv eventuelt selv debatindlæg og vær med til at råbe politikerne op.
  6. Del din egen historie på sociale medier og få venner til at dele den.
  7. Kender du politikere, så tag fat i dem og diskuter sagen for at få dem til at bakke op.
  8. Sæt en ramme på dit profilbillede på facebook, der viser, at du bakker op.
  9. Er du offentligt ansat, så hold dig orienteret hos din tillidsmand og støt op om de initiativer, der bliver sat i værk.
  10. Del de aktiviteter, som du kender til i dit nærområde i KF’s facebook-gruppe for offentlige ansatte ’KF OK18’.

Særlig facebookgruppe til de lockoutede KF-medlemmer

KF har oprettet en særlig facebook-gruppe, hvor de lockoutede medlemmer kan dele ideer til aktiviteter og sparre med hinanden i et lukket forum. Meld dig ind allerede i dag. Læs mere her:

KF OK18

Hvad må du sige som offentligt ansat?

  1. Tal på egne vegne. Der er forskel på, om du udtaler dig som privatperson eller på myndighedens vegne. Du skal derfor gøre det klart, at du ytrer dig på egne vegne, og at det er din egen opfattelse, du udtrykker – ikke myndighedens. Du har selv ansvaret for, at der ikke opstår tvivl om, hvorvidt du udtaler dig på egne vegne.  
  2. Overhold tavshedspligten. Du må ikke krænke din tavshedspligt. Det betyder, at du ikke må videregive eller udnytte fortrolige oplysninger. At videregive tavshedsbelagte oplysninger er strafbart, medmindre videregivelsen er sket i en åben egeninteresse eller for andres tarv.  
  3. Tal sandt. Du må ikke videregive åbenbart urigtige oplysninger om forhold indenfor dit eget arbejdsområde. Vær derfor opmærksom på, at dine oplysninger er korrekte.  
  4. Tal ordentligt. Alle ansatte har en loyalitetspligt over for arbejdsgiveren. Men den udgør ikke en yderligere begrænsning i ytringsfriheden. Det er fx ikke i strid med loyalitetspligten at udtrykke sig (groft) kritisk om sin arbejdsplads, hvis forholdene giver grund til det. En offentlig arbejdsgiver må tåle, at dens ansatte kritisk bidrager til debatten, også i skarpe eller polemiske vendinger. Men du må ikke udtale dig i en urimelig grov form, fx ved at benytte vendinger, der i urimelig grad er hånende, fornærmende eller latterliggørende over for arbejdsgiveren. Du må heller ikke fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for dit eget arbejdsområde. Hold dine ytringer i en saglig og ordentlig tone. Det er ikke illoyalt at udtale sig på egne vegne!

Kilde: FTF

Læs mere i folderen TAG ORDET

Forstå konflikten

Bliv klogere på konflikten her: