Gå til sidens indhold

Udpluk af KF’s arbejde og resultater 2018-2020

Få her et indblik i de vigtigste resultater, Konstruktørforeningen (KF) har opnået fra oktober 2018 til september 2020. Alle resultater blev fremlagt på KF’s generalforsamling i oktober.

Uddannelse_FOTO_Unsplash_Priscilla Du Preez.jpg
KF har i samarbejde med Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering udviklet en ny overbygningsuddannelse – Kandidatuddannelse i Arkitekturens teknologi (cand.tech.arch), som konstruktører vil kunne starte på i september 2021. Foto: Unsplash

Overenskomster for både det offentlige og private område, en ny miljø- og klimapolitik, en ny overbygningskandidatuddannelse og større synlighed i medierne.

Det er nogle af de resultater, Konstruktørforeningen (KF) har opnået, og som man kan læse om i den beretning, KF’s bestyrelse har udarbejdet for perioden oktober 2018 til september 2020.

Beretningen – der blev fremlagt på KF’s generalforsamling den 24. oktober 2020 – er bygget op om seks indsatsområder:

  1. Udvikling af organisationen
  2. Fag- og byggepolitik
  3. Det internationale arbejde
  4. Konstruktørernes arbejdsliv
  5. Uddannelse
  6. Kommunikation

Læs her om udvalgte resultater fra hvert område.

1. Udvikling af organisationen

Siden sidste generalforsamling i 2018 har KF fået endnu flere medlemmer og faglige netværk, en ny fuldtidsbetalt næstformand og er blevet fuldgyldigt medlem af hovedorganisationen Akademikerne (AC), som repræsenterer 28 fagforeninger for højtuddannede. Alle fire ting er med til at styrke og synliggøre professionen fagligt, økonomisk og samfundsmæssigt.

Det nye initiativ – Konstruktørforeningens a-kasse – en del af FTFa – der er en samlet indgang til både fagforening og a-kasse – styrker servicen for KF’s medlemmer.

I år udløber strategien for 2015-2020, hvorfor bestyrelsen på grundlag af input fra medlemmerne har udarbejdet et forslag til en ny strategi for 2021-2026, som blev vedtaget på generalforsamlingen i oktober 2020.

2. Fag- og byggepolitik

Udover at have deltaget i bl.a. regeringsfølgegrupper om cirkulær økonomi har KF som en del af Renovering på dagsordenen medvirket til at udarbejde et katalog med grønne forslag og input til regeringens energiaftale, der skal understøtte beskæftigelsen som følge af coronakrisen.

KF har også udarbejdet en miljø- og klimapolitik med tre konkrete forslag til, hvordan byggeriet kan bidrage væsentlig til den grønne omstilling og et klimaneutralt samfund. Forslagene blev omtalt i flere medier:

  1. En offentlig videnplatform for byggeriet
  2. Byggeriets livscyklusmærke
  3. Oprettelse af en materialebank for at øge genanvendelse i byggeriet.

KF er endvidere aktiv i Branchefælleskabet for arbejdsmiljø for Bygge- og Anlæg (BFA BA) og har bl.a. været med til at udarbejdet en revision af arbejdsmiljøkoordinatoruddannelserne og en vejledning om at undgå smitte med covid-19 på byggepladsen.

KF har for Politiets Efterretningstjeneste (PET) desuden været med til at udvikle to vejledninger om terrorsikring af henholdsvis bygninger og anlæg.

3. Det internationale arbejde

KF’s formand Gert Johansen er præsident for den europæiske samarbejdsorganisation AEEBC, hvilket bl.a. giver KF mulighed for at påvirke lovgivningen i EU, danne europæiske netværk og indgå samarbejdsaftaler, der kan hjælpe konstruktører videre, når de vil arbejde i udlandet.

KF deltager også i samarbejder på uddannelsesområdet og i projekter om arbejdsmiljø og energiforbrug, renoveringer og internationale standarder for brandsikkerhed.

4. Konstruktørernes arbejdsliv

I foråret 2018 forhandlede KF overenskomster for staten, kommuner, regioner og underviserområdet. Forhandlingerne foregik under dramatiske omstændigheder og med stor pressedækning, da de var tæt på at resultere i en storkonflikt i hele den offentlige sektor.

I foråret 2020 forhandlede KF en ny overenskomst med Dansk Industri (DI) for arkitektområdet. Truslen om storkonflikt blev nedtonet både på grund af et positivt forhandlingsklima med arbejdsgiverne og coronakrisen, der satte ind under urafstemningerne.

5. Uddannelse

KF har værnet om konstruktøruddannelsen ved at gøre indsigelser mod både omprioriteringsbidraget, der skar 2 % af tilskuddet til uddannelsen hvert år, og mod loven om begrænsning af dobbeltuddannelse (uddannelsesloftet), som satte en stopper for, at man kunne tage en uddannelse på samme eller lavere niveau. Heldigvis er begge tiltag nu afskaffet, efter at der kom en ny regering i juni 2019.

Foranlediget af Konstruktørstuderende Fælles Råd (KFR) har KF’s bestyrelse nok engang diskuteret holdningen til, om praktikken skal være lønnet eller ulønnet og er kommet frem til, at bevare den ulønnede praktik, da det gør det lettere både at fastholde fokus på læringsmålene under praktikken og finde praktiksteder i nedgangstider.

I samarbejde med Det Kongelige Akademi Arkitektur, Design, Konservering har KF udviklet en ny overbygningsuddannelse – Kandidatuddannelse i Arkitekturens teknologi (cand.tech.arch), som konstruktører vil kunne starte på i september 2021.

6. Kommunikation

Ved siden af de velkendte kommunikationskanaler som medlemsblad, hjemmeside og nyhedsbrev arbejder KF på at udvide medlemmernes muligheder for selvbetjening i ’Mit KF’ på KF.dk.

For at synliggøre professionen endnu mere har KF intensiveret sin presseindsats, hvilket betyder, at KF nu oftere får afsat sine pressemeddelelser og i højere grad bliver kontaktet af forskellige medier for både journalistiske citater og debatindlæg.

Download

Beretning, ny strategi og handlingsplan for KF

Hvis du er medlem af KF, kan du med dit login downloade alle relevante publikationer fra beretning, regnskab og budget til ny strategi og handlingsplan, som blev vedtaget på KF’s Generalforsamling (GF) 2020:

GF2020